Islam i Tromsø: Det handler om ungene

Hilde Kat. Eriksen, mor til tre,
Stakkevollan bydel i Tromsø.

Landsdelsavisa Nordlys har med artikkelserien ”Islam i Tromsø” rørt godt rundt i vår lokale fordomsgryte, og opp flyter ingredienser vi kanskje hadde håpet ikke fantes på menyen her.

Jeg skal ikke si noe fra eller til om dette. Jeg vil si noe om ungene. Om de som går på skoler og i barnehager, og som er det nye Nord-Norge. Mens vi voksne krangler i avisspaltene, er de allerede i gang med å prege det samfunnet de i framtida skal leve i som voksne, norske samfunnsborgere.

Jeg bor på Stakkevollan, i borettslaget ”Utsikten”. Eller, som det også kalles her i byen: ”gettoen”. Som slett ikke er en getto, men tvert imot en kulturelt blandet bydel i Tromsø. En getto er pr definisjon en bydel der ei separat befolkningsgruppe lever. Slik er det slett ikke her. Her er vi forskjellige, vi har flyttet hit fra mange steder i verden, og vi voksne som bor her har ikke nødvendigvis like verdier, et felles språk, eller lik oppfatning av hva som er bra påkledning og akseptabel oppførsel.

Oppdrar hverandre
Her i denne blandete bydelen oppdrar unger og ungdommer hverandre til et norsk fellesskap som kanskje ikke er helt identisk med det fellesskapet vi foreldre vokste opp med. Men som likevel er helt klart norsk.

Ungene ser hverandre som individer. De henger seg sjelden opp i hvor foreldrene til kameratene kommer fra, enten det er Senja, Severomorsk eller Somalia.

Derimot veit ungene på Stakkevollan mer om islam enn de fleste av oss ikke-muslimske foreldre. Rett og slett fordi muslimske unger og ungdommer er en del av miljøet, på like fot med frikirkelige og russisk-ortodokse, statskirkelige, humanetikere og likegyldige. Muslimske og ikke-muslimske unge lærer av hverandre. Av de som det angår. Ungene mine kan i ungdomsskolealderen uanstrengt forklare meg forskjellen på tvangsekteskap og arrangert ekteskap, og om forskjellen på å bli tvunget til å gå med hijab, eller selv å velge å gjøre dette.

Så kan vi voksne mene hva vi vil om slike praksiser. Ungene og ungdommene her forholder seg til dette hver dag. De trekker på skuldrene over tema som kjønnsdelt svømmeundervisning, det er for dem bare en minimal og smertefri tilpasning slik at alle jentene får delta (ja, ungene mine har hatt kjønnsdelt gym, uten å være elever ved Borgtun skole i Tromsø).

Tvang
Det de reagerer uttalt negativt på, er alt som innebærer tvang. Det være seg streng håndheving av religiøse regler som hindrer jentevennene deres i å delta i fellesskapet etter skoletid, eller skikker som tvinger ungdommene inn i situasjoner som ikke er akseptable. Som tvangsekteskap og vold.

Ungdommene her grupperer ikke hverandre etter kultur eller religion. De er på den andre siden heller ikke utenom det vanlige storsinnete eller supertolerante. Men de reagerer på individuell urettferdighet. Og de skiller mellom småting og det som er av vesentlig karakter.
De er innforstått med de utfordringene som dukker opp når folk fra ulike kulturer møtes, enten det gjelder mat, klær, språk eller regler for oppførsel og håndtering av konflikter. Og de aksepterer praktiske løsninger, enkle tilpasninger eller klare regler som settes opp fra skolenes side, slik at elevene kan fungere sammen tross ulikheter.

Viktig vei
Muslimske unger og ungdommer er en del av Tromsø og Nord-Norge. De har ikke bedt om å komme i skvis mellom foreldre og samfunn! De har heller ikke bedt om at det skal settes ekstra fokus på deres forskjellighet fra de ikke-muslimske, slik det nå skjer igjennom debatten som er virvlet opp i media.

Å delta i all obligatorisk undervisning i offentlig, norsk skole er en viktig vei å gå for å høre til i dette samfunnet, lære å beherske norsk språk og normer, få kunnskap om hjemlandet Norge og ha en felles kultur med sine jevnaldrende. Og bli til gagns mennesker, som skal bidra til fellesskapets beste.

Vi voksne må, slik som ungdommene våre, klare å skille mellom det som er av minimal betydning og det som er virkelig vesentlig i denne viktige prosessen!

© Hilde Kat. Eriksen
Leserbrev i Nordlys 28.10.2010.

 

3 tanker om “Islam i Tromsø: Det handler om ungene”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..