Magnhild Oline Andreassens bok fra Snefjord gir glimt fra internatskolenes historie

Magnhild Oline Andreassen
Glimt fra Snefjords historie
Egen utgivelse 2009, 95 sider, fotoillustrert

Magnhild Oline Andreassen har gitt ut ei bok som forteller historia om hennes foreldres innsats ved statsinternatet i Snefjord ved Alta, samtidig er dette også ei minnebok fra en oppvekst. Forfatteren formidler mye kunnskap om dagliglivet i Snefjord, om livet til folk i bygda og områdene rundt i perioden 1921-1963.

Magnhild Oline Andreassen er datter av internatbestyreren Gunnar Olsen, av samisk slekt fra Tana og internathusmor Magna Karoline Johnsen, av finsk slekt fra Alta. Ekteparet møttes på statsinternatet i Snefjord, de fikk åtte barn sammen og var i 42 år tilknyttet skoleinternatet i bygda. Som på de andre statsinternatene i Finnmark bodde ungene på skolen, der de ble tatt hånd om av internatpersonalet og lærere. Gunnar Olsen var tospråklig, han snakket både samisk og norsk, noe som nok var en stor fordel som skole- og internatbestyrer i denne trekulturelle delen av Norge.

Synsvinkelen i Glimt fra Snefjords historie er i stor grad minnebokas – jeg-fortelleren som i voksen alder gjenforteller minner fra barndommen, preget av barnets oppfatninger av hendelser og folk. Her er skildra mange konkrete hendelse knytta til tid og sted, blant annet er ”krigen” (2. verdenskrig) og evakueringa tydelig til stede i beretninga. Her er skildra smått og stort. Fra krigsepoken er det detaljerte skildringer av klærne de gikk i, maten de hadde tilgang på, og den lærerike innsatsen for å skaffe seg alt nødvendig: karding, spinning, strikking, sying og skomaking. Her er innslag av rettferdiggjøring av hendelser fra langt tilbake, men framstilt på en mild og forsonende måte. I det hele tatt handler beretninga mye om ansvar, arbeid og omsorg – men også om lek og aktiviteter.

Boka er lett å lese, jeg likte godt denne nære synsvinkelen som lærte meg mye om menneskers opplevelse av en epoke i Finnmarks (og Norges) historie, og spesielt var det interessant å få lære en del av historia til statsinternatene i Finnmark. Det er også fint at boka er illustrert med mange gamle fotografier, det bidrar til fortellinga på en flott måte.

En siste runde språkvask mangler, og enkelte av bildetekstene er mangelfulle, men jeg tror boka vil ha interesse for flere enn bare folk med tilknytning til Snefjord.

© Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 3-2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..