Lettlest om unge følelser. Lill-Karin Jensens roman «Perler og arr»

Lill-Karin Jensen
Perler og arr
Egen utgivelse 2008
Roman 138 sider

Lill-Karin Jensen kom i 2008 ut med romanen Perler og arr, etter å ha gitt ut de to diktsamlingene Isrosa (2004) og Strå i novembervind (2006). Alle tre titler er modig nok egne utgivelser, forfatteren har ikke brukt forlag. Som poet viste Jensen at hennes styrke er i musikaliteten, at visesjangeren ligger henne nære. Ved debuten som prosaforfatter må hun spille også på andre strenger.

På baksida av Perler og arr er boka omtalt som ungdomsroman, men den er vel heller en all-alderbok, for folk som liker lettlest litteratur. Handlinga er lagt til Nord-Norge på 1970-tallet, hovedpersonen er den unge jenta Margrethe. Hun opplever forelskelser og komplikasjoner, familiedramatikk og vennskap, både i Fjordbygda og i byen. Dette gir hovedpersonen erfaringer som bringer henne videre på veien mot å bli et voksent menneske.

Forfatteren kommer greit fra prosadebuten sin, sjangervalget tatt i betraktning, og jeg vil tro at unge mennesker spesielt vil leve seg inn i handlinga og kjenne seg igjen i spekteret av følelser som skildres. Både språk og handling flyter lett og uten mye motstand i Perler og arr. Boka inneholder alle ingredienser som en underholdende roman trenger: sterke følelser, spenning og sjalusi, glede og sorg, liv og død og gamle hemmeligheter som avsløres. Kanskje blir handlinga litt i letteste laget, forutsigbar, men dette er gjerne et av kjennetegnene ved underholdningsromaner. Dialogen kan virke stiv enkelte steder, og språket kunne trengt en forsiktig vask for å fjerne da/når- feil og lignende. Men dette er ting som lett lar seg rette opp i et manus om man har et godt forlag i ryggen. Min anbefaling til forfatteren er at hun finner et godt forlag til si neste bok.

I stedet for å kjøpe en serieroman fra bokstativet på nærbutikken neste gang du er i beit for ei underholdende og lettlest bok, så kan du heller bestille Perler og arr direkte fra forfatteren Lill-Karin Jensen på Gibostad (www.senjabok.no).

© Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 3-2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..