Kalottspel: Felelåt på låven

2010: Konsert og dans på låven, flaggermusikk i fjøset og stev på elva, flott musikk og god stemning – slikt kan du oppleve under Kalottspel i Målselv hvert år i august.

Musikken Valkyrien Allstars framfører har rot i det norske tradisjonsmiljøet, men bandet har eksperimentert med – og blandet stiler og sjangere, og slik har de utviklet sin egen ”sound”. Foto: Hilde Kat. Eriksen

Folkemusikkfestivalen Kalottspel finner du i Målselv i Indre Troms. Festivalen har vært arrangert annen hvert år fra 1970 til 2004, hvert år siden den gang. Kalottspelfestivalen er ikke så stor, men trivelig, med gode artister, god musikk, folkemusikkurs for gammel og ung, og god stemning. Daglig leder for festivalen, Terje Foshaug er også prosjektleder for Folkemusikk Nord. Produsent er Sigrunn Haugli, som også produserer konserter og arrangementer gjennom hele året.

Kulturlåven hans Sverre
En av festivalkveldene spilte Valkyrien Allstars i Moen Kulturlåve. Moen Kulturlåve ligger på gården til kulturbonden Sverre Hågbo på Moen i Målselv. For fire år sida åpna Sverre den gamle låven fra 1957 for kulturarrangement. Her har det vært både teater og fest, konserter og låvedans. Det ikke mye høy igjen på låven, men sitteplassamfi langs veggene, langbord i kafeen lengst fra scenen, og akkurat passe med fjøslukt fra underetasjen. Fjøslukta er med på å sette stemninga når Valkyrien Allstars drar i gang med tre feler og vokal, i tillegg har de med seg slagverker og bassist. Her er det både springar og pols, men også andre takter. Flere av melodiene har tekster av kjente dikter, som Haldis Moren Vesaas og Olav H. Hauge.

Bandet består av Tuva Livsdatter Syvertsen (vokal/hardingfele), Ola Hilmen (hardingfele), Erik Sollid (hardingfele), Magnus Larsen (bass), Martin Langlie (trommer) og Øystein Etterlid (lyd). Etter konserten er det dans til levende musikk, utover natta samler det seg stadig fleire musikere framme på dansegolvet, de står i ring og spiller sammen mens dansen går på låvegolvet. Det blir både reinlender og polka, og det meste av det en gammeldanser måtte ønske.

Flaggermusikk
Hovedarena for Kalottspel er Bakkehaug samfunnshus og skole på Rundhaugen. Her er den offisielle festivalcampen, og her foregår blant annet kursing i spell og sang og dans for både voksne og barn, og for ungdom fra Barentsregionen. Istindportalen i Heggelia er dette året scene for forestillinga ”Den kvite hjorten”, et musikkteaterstykke med musikk av folkemusikkgruppa Tindra, basert på fortellinga ”Den kvite hjorten” av forfatteren Jan-Magnus Bruheim. Og på Bondeheimen ungdomshus mellom Rundhaugen og Øverbygd er det tradisjonell bygdedansefest. Festivalen tok i år i bruk Løvhaugfjøsen, der de arrangerte Flaggermusikkonserter (det er også et flaggermusobservatorium i fjøsen, der det forskes på verdens nordligste ynglekoloni av nordflaggermusa!), både Ingebjørg Bratland, Julie Alapnes Normann, Anne Nymo Trulsen og Aslak Brimi spilte flaggermusikk under Kalottspel 2010.

KulTur
Den kjente folkemusikeren Ragnhild Furebotten var en av artistene på Kalottspel 2010. Her var også premiere på en konsert med tittelen «Suite for reisende menn». Den blei framført av Tore Bruvoll (gitarer), Håvar Bendiksen (gitarer/trekkspill), Trond-Viggo Solås (bass), Ole-Jakob Larsen (trommer). Dessuten hadde festivalen booket et av Sveriges beste folkemusikkband, Nordic. Det var ikke bare dansefester, kurs og konserter på Kalottspel. I Galleri Bakken kunne du finne ”Samspill”, – ei salgsutstilling med Kurt Edvin Blix Hansen og Anne Rita Nybostad. Et høydepunkt var nok KulTur på Målselva – båttur med sang og stev på nattetid på Målselva, og med musikk, dans og bål på elvebredden.

© Hilde Kat. Eriksen, tekst og foto.
Nordnorsk Magasin 3-2010

1 tanke om “Kalottspel: Felelåt på låven”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..