Byggeskikk og kulturhistorie i boka «Arkitektur i Nord-Norge»

 

Ingebjørg Hage, Elin Haugdal, Bodil Ruud, Sveinulf Hegstad (red.)
Arkitektur i Nord-Norge
Fagbokforlaget 2008, 492 sider, foto/illustrert

Boka Arkitektur i Nord-Norge forteller interessevekkende om den mangfoldige arkitekturen i den nordligste landsdelen. Her er det ikke bare lagt vekt på rein byggekunst, men like mye byggeskikk, bebyggelsesmønstre, materialbruk og konstruksjonsmåter. Her beskrives særtrekk ved bygninger og materialbruk, fra gammetyper til monumentale bygg. Stoffet er delt inn i tre temadeler; ”Kirke og kirkested”, ”Bolig og bosetting” og ”By og monument”. Elleve ulike fagfolk står bak de mange artiklene i boka. Innfallsvinkler og fagperspektiv varierer, her beskrives ulike historiske epoker og geografiske områder.

Boka beskriver et felt som ikke har vært utsatt for utdypende utforskning tidligere. Den kartlegger, beskriver, analyserer bosetting og byggemåter i Nord-Norge, både historisk og i samtida. Landsdelen har sine særtrekk, som hovedredaktør Ingebjørg Hage påpeker i sin innledning til verket; befolkninga er sammensatt, her har flere etniske grupper levd i samme område over lang tid. Mye av bebyggelsen har vokst fram langs kysten, med påvirkninger både sørfra og østfra og samtidig i stor grad styrt fra kongenes byer; København i dansketida og seinere Oslo.

Arkitekturen i landsdelen er et resultat av krysskulturelle påvirkninger og transformasjoner av de til enhver tid mest aktuelle – både innenfra landsdelen og utenfra”, skriver Ingebjørg Hage, og understreker at dette er ei bok ”om arkitekturen som en del av kulturen og samfunnet”.

Viktig å framheve er at boka gjennom sin vinkling på byggeskikk og bygninger faktisk oppsummerer mye av landsdelens kulturhistorie. Dette gjør boka til spennende lesning for flere enn de som er spesielt interessert i arkitektur.

© Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 3-2009
 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..