En plass i historia: Om tvangsevakueringa av Finnmark og Nord-Troms i boka «Fortiet fortid» av Arvid Petterson

Arvid Petterson
Fortiet fortid. Tragedien Norge aldri forsto
Museene for kystkultur og gjenreisning og Arvid Petterson, 2008
383 sider, fotoillustrert

 

Arvid Pettersons bok Fortiet fortid forteller om tvangsevakueringa av Finnmark og Nord-Troms i siste fase av 2. verdenskrig. Boka baserer seg i stor grad på fortellinger og dagboknotater fra folk som opplevde krigen, evakueringa og gjenreisningsperioden, i tillegg til det som foreligger av andre skriftlige kilder.

Fortiet fortid er delt inn i kapitler om krigen i Finnmark, tvangsevakueringa, om tilværelsen som flyktninger, og også nabolandenes krigs- og evakueringshistorie. Forfatteren har besøkt gravene til de menneskene som døde som evakuerte, og han ser på krigen og tvangsevakueringa som identitetsfortellinger. Boka har med kapitler om de første gjenreisningsårene og om kunst og kultur i krigstid. I tillegg er det med en oversikt med navn på folk som døde under tvangsevakuering, overvintringa og Finnmarkskrigen, og boka er utstyrt med kart over overvintringssteder i Kvænangen og Loppa.

Boka er et resultat av et innsamlingsarbeid av øyenvitneskildringer, et arbeid som har foregått over nesten en mannsalder. Forfatteren og historikeren Arvid Petterson har gjennom et grundig og langvarig dokumentasjonsarbeid gitt et nødvendig bidrag til et felt i norgeshistoria som ikke har vært tungt vektlagt. Han har med Fortiet fortid levert en fyldig, skriftlig dokumentasjon av den dramatiske hendelsen som tvangsevakueringa var, der han også henter fram aspekter som tidligere har vært mindre framme; han viser blant annet at flere personer døde i tilknytning til evakueringa enn tidligere antatt, og påpeker også at forlatte hus ble ranet for verdier før de ble brent.

Hovedinnholdet i bokverket er de mange beretningene fra folk som opplevde evakuering eller var huleboere og overvintrere. Men boka har med nesten overveldende mye stoff, mer enn bare fortellinga om tvangsevakuering og overvintring. Her er kapitler om krigen i Nord-Troms og Finnmark, og om krigs- og evakueringshistoria fra nabolandene våre. For lesere som ikke har inngående kjennskap til krigshistoria kan dette være med på å danne ei ramme rundt beretninga om evakuering og overvintring.

Arvid Petterson skriver:

”Hvis man lytter til fortellingene, gir man menneskene en plass i historia”.

Godt var det, at Petterson tok på seg dette store dokumentasjonsarbeidet!

© Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 3-2009
 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..