Ordkalotten – ti år med levende litteratur

AUGUST 2009: Denne uka feires 150-årsdagen for forfatteren Knut Pedersen Hamsuns fødsel, blant annet med åpning av det nybygde Hamsunsenteret på Hamarøya. I Tromsø feirer vi verdenslitteraturen hver høst, den første uka i oktober, under Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival.

Festivalen har sitt opprinnelige utspring i et samarbeid med Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap (NAVK) i 2000 og 2001. Siden har Ordkalotten blitt en selvstendig og selveiende festival med et stadig økende publikum, og med arrangementer for alle typer litteraturinteresserte i løpet av festivaluka.

Varierte tema
Litteraturfestivalen har et nytt tema hvert år. I 2009 er tema VOLD, men Ordkalotten har i løpet av disse ti årene rukket innom en varierende rekke festivaltema; Lars Levi Læstadius (2000), War and peace & Lars Berg-seminar (2001), Forfatteren og multikunstneren Nils Aslak Valkeapää (2002), Cora Sandel – Tromsø-Paris tur/retur (2003), Når ordet er truet (2004), Polarisert (2005), Kokoro – Fokus på Japan (2006), Russland (2007), Over grenser (2008). Å bygge festivalen rundt et tema er en måte å strukturere programarbeidet på slik at det sikrer at hver Ordkalottfestival skiller seg ut fra den foregående.

Samarbeid og støtte
For å få til et slikt løft som en festival er, kreves samarbeid og støtte. Ordkalotten er i den heldige situasjon at festivalen mottar både økonomisk og praktisk støtte fra Tromsø kommune/ Tromsø bibliotek og byarkiv, og fra Troms fylkeskommune/ Troms fylkesbibliotek. I tillegg samabeider vi tett med Norsk Forfattersentrum Nord, samt en lang rekke andre kulturformidlere i Tromsøregionen. Slike samarbeidsbånd er av uvurderlig verdi for en festival som opererer innenfor et kulturfelt som av de fleste sponsorer oppfattes som for smalt (etter de tilbakemeldinger vi får). I tillegg er vi som andre festivaler avhengig av frivillig innsats for å få festivalarrangementet til å fungere.

Litterære bekjentskaper
Godt da at det finnes de som ser verdien i den levende litteraturen som tilbys publikum i Tromsø og omegn. For levende må vi kalle den litteraturen som formidles direkte av de som har skapt den. Hvert år kommer mellom 20 og 30 forfattere fra inn- og utland til Tromsø, akkurat i den perioden da mørket begynner å senke seg her nord for polarsirkelen. De leser for publikum, blir bokbadet, deltar i debatter og samtaler eller bidrar med musikk og forestillinger. Mange av disse forfatterene er velkjente i hjemlandene, men er nye bekjentskaper for Tromsøpublikummet. Slik bidrar Ordkalottfestivalen til å utvide publikums kjennskap til forfatterskap, samtidig som vi byr på litterære kvalitetsopplevelser.

For barn og unge
Variasjon i uttrykket er et stikkord for Ordkalottfestivalen. Under vår festivalparaply har vi de siste årene hatt både pønkekonserter, nysirkus og verksted i origamibretting, film og utstillinger, men hovedtyngden av programmet har naturlig nok vært de litterære arrangementene. Vi legger stor vekt på å ha et godt tilbud til de unge, de som skal rekrutteres inn i de litteraturinteressertes rekker. Dette gjør vi blant annet gjennom å tilby skoler i Tromsø og nabokommuner besøk av bibliotekets bokbuss med medbrakt forfatter fra mandag til torsdag i festivaluka, men også ved å ha på programmet åpne programposter for barn og ungdom; opplesninger og ulike verksted basert på bøker, eventyr, tegneserier o.a.

Vold og estetikk
Under denne tiende Ordkalottfestivalen er programmet formet rundt årets tema; VOLD. Vi tar opp til diskusjon om kriminallitteratur kan bidra til å skjønnmale vold, vi vil debattere vold i nordisk litteratur, og vi ser på hvordan rettighetskamp kommer til uttrykk i baskisk vs samisk litteratur. Et distriktsprogram i Ersfjordbotn har tittelen ”Vold og makt. Krig og fred”, vi byr på teater på Rådstua bygd på Ernest Hemingways romaner; ”Hemingway on stage”, og Hamsunåret gir oss en anledning til å diskutere Knut Hamsuns litteratur også på Ordkalotten.

Mens festivalens hovedprogram åpner torsdag 1. oktober og avsluttes søndag 4. oktober, vil vi til sammen gjennom skolebesøk, litteraturseminar o.a. feire litteraturen ei heil høstuke til ende.

© Hilde Kat. Eriksen.
Prosjektleder Ordkalotten litteraturfestival (2006-2010)

”Kvinneblikk”, bladet Tromsø lørdag 8. august 2009

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..