«Jeg er ikke en fjellklatrer». Noveller med sæpreg fra Magne Domantrener Skåden

Magne domantrener Skåden
Jeg er ikke en fjellklatrer
Noveller, Skániid girjie, 2008
Mjukperm, bokmål, 83 sider

Magne domantrener Skåden har gitt ut novellesamlinga Jeg er ikke en fjellklatrer (2008) etter to fabelbøker og to dagbøker om domantrening. Forfatteren fra Skånland har gått en lang vei, billedlig talt; fra å være diagnostisert som dypt psykisk utviklingshemmet helt fram til voksen alder, til han debuterte som forfatter i 2006. Forfatteren er hjerneskadet og har ikke muntlig språk, men uttrykker seg gjennom skrift etter intensiv hjernetrening etter domanmetoden.

Novellesamlinga er særpreget. De 24 novellene er holdt i førsteperson, og historiene er preget av indre refleksjon og gjentakelser. Hovedpersonene i novellene er gjerne en person som blir nødt til å lære seg å takle det uforutsigbare, der det støter mot rutiner og trygg forutsigbarhet. Det kjente som støter sammen med det ukjente; utfordrende og krevende. Fortellingene kan strekke seg over et langt tidsrom, mange år. I flere noveller beskrives hovedpersonens omgivelser og relasjoner som ganske ulik det vi vanligvis oppfatter som ”normale”, og novellene er ofte gjennomført med få personer, få relasjoner og gjerne rensket for dialog.

I novella ”Bak stjernene” møter vi en person som konfronteres med sin egen spaltede personlighet, gjennom et møte med sitt alter ego i en annen dimensjon. Novella ”Muren”, ei av de lengre historiene i boka, forteller om en person som tilbringer livet sittende ved havet, ventende på noe han (eller hun) ikke vet hva er, og den likegyldigheten som følger en slik umotivert, Godot-liknende venting. I vedkommende begynner en smertefull refleksjon over om det finnes noen valg; kanskje går det an å velge noe annet – og mer aktivt – enn å vente?

På sett og vis minner stilen i flere av novellene meg om novelleforfatteren Kjell Askildsens måte å skrive på, selv om Askildsen bygger novellene sine over en mer realistisk fortellerstruktur, for eksempel med replikker og med avgrensning i tid og rom. Det er noe med ensomheten, fremmedgjortheten og det eksistensielle aspektet i novellene som drar tankene i den retninga.

Skulle du ønske å gi en spesiell gave til et litteraturinteressert menneske, så velg denne boka.

© Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 2-2009

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..