Solveig Isaksens bok om kongekrabben: Mer enn ei kokebok

Solveig Isaksen
Kongekrabben – lekre retter av havets monark
Trane, 2008. 74 sider.
Innbundet, fotoillustrert

 

Solveig Isaksen har laga ei bok som er så mye mer enn ei kokebok om kongekrabben. Det er på sin plass nå med ei kokebok om kongekrabben, denne nye arten i norske farvann. Krabben, som dukka opp som en kuriositet, men raskt ble en plage som etter hvert utvikla seg til en inntektsbringende råvare – og reiselivsprodukt (kongekrabbesafari) med egen årviss festival i Vadsø (Polar Spectacle).

Oppskriftene i boka har forfatteren samla fra folk som har prøvd seg fram med denne nye ingrediensen i matlaginga, både hjemmekokker og profesjonelle kokker. Forfatteren innleder med en forklarende beskrivelse av krabben, som kan være gedigen, med meterlange klør og en vekt som kan komme opp i ti kilo. Hun gir også instruksjoner om hvordan krabben bør kokes. Rettene er ikke for kompliserte, og ingrediensene skal det være mulig å få tak i. Oppskriftene spenner over et register fra krabbe naturell, via krabbekaker og krabbewok, til retter som gorgonzolagratinert krabbe på portvinskrem.

Oppskriftene er grupperte etter type rett; forretter, supper, salater og hovedretter, og for mange av rettene er også opphavspersonen nevnt. I tillegg er her et kapittel som beskriver en handfull viner som egner seg til krabben.
Boka forteller også historia om næringer og virksomhet som har vokst fram i sporene etter krabbeklørne, mellom hver oppskriftsgruppe kommer kapitler som forteller om kongekrabben.

Her er historia om innvandreren; kongekrabben (russekrabben, kamtsjatkakrabben) som første gang ble fanget i norske farvann i 1976. Arten blei satt ut i russisk farvann i Barentshavet tidlig på 60-tallet, etter dette har bestanden vokst eksplosjonsartet, og spredt seg vestover. Et annet kapittel forteller om krabbefisket utenfor kysten av Alaska. Også kongekrabbehovedstaden Bugøynes i Sør-Varanger har fått sin egen bolk, med fortellinga om hvordan fiskekjøper Øyvind Seipæjærvi hentet ekspertise fra et annet av kongekrabbens hjemhav; USA, for å bygge opp krabbeproduksjonen i Finnmark. Beskrevet er også Seipæjærvis innsats for å få produktet inn på det internasjonale markedet. En krabbefisker er også intervjuet; Odd Harald Pedersen fra Vestre Jakobselv.
Boka inneholder flotte foto, både av krabben, krabbefiske og krabberetter.

Dette er ei fin bok å lese, informativ og interessant, med lettlest og ikke for omfattende tekst. Jeg har ikke testet oppskriftene, men ut fra beskrivelsene av ingredienser og framgangsmåter vil jeg tro at de fleste interesserte skulle kunne finne noe på et akseptabelt ferdighetsnivå her. Kanskje savner jeg en avsluttende betraktning i boka, et siste kapittel som en avrunding av historia om krabben som har inntatt havbotnen utenfor Finnmark.

Kongekrabben av Solveig Isaksen er kåret til Norges kandidat til Gourmand World Cookbook Awards 2008 i kategorien fisk og sjømat. Den internasjonale kåringen foregår sommeren 2009.

© Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 2-2009

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..