Ishockey: Nordnorsk Mesterskap, i Kiruna.

Den 20.- 22. mars 2009 foregikk historias første Nordnorsk Mesterskap i ishockey for barn og ungdom. Arena var Lombiahallen i Kiruna.

Tempo er svimlende. Team Narvik – Tromsø mot Pajala, februar 2008. Foto: Hilde Kat. Eriksen.

NNM i ishockey spilles i ishall, det er en rekke slike haller nord for Trondheim, men ingen av disse finnes i Norge. Spillere fra Nord-Norge drar av sted til Kiruna, Pajala, Malmberget (Gällivare), Kittilä, Ivalo eller Murmansk for å få spille i hall. Avstand ingen hindring kan det virke som … men, stikk nå ikke under stol at det arbeides og lengtes mot lokale ishaller og enklere treningsvilkår også på norsk side. Finland har 230 ishaller, Canada har 2800. Norge har 35 ishaller, som fungerer som arena for ishockey, skøytesport og curling.

Nå tumler vi ett år tilbake i tid, til ei treningssamling for barn og ungdom fra Narvik og Tromsø. En sein fredag kveld i februar 2008 ramler unge nordnorske hockeyspillere ut av bussen i 20 minusgrader; – Pajala, her er vi! Soveposene rulles ut på golvet i garderobene i Pajala Sportshall. Neste morgen er det på med halsbeskyttere og susper, polstring av armer, hender, bein og bol, spillertrøye og hockeystrømper smyges på, og på toppen troner hjelm med visir, nederst; godt snørte skøyter. Så er det bare å gripe hockeykølla, og gli ut på isen. Yeah! Utstyret er ikke bare en nødvendig og påkrevd beskyttelse, det er også en important del av imaget.

Unger og ungdommer fra Tromsø Hockey og Narvik Ishockey Klubb (sic!) har denne februarhelga felles treningssamling i ishall. Men veien til hallen er lang. For Tromsø-ungene er det sju timer hver vei med buss. Likevel høres ingen klager, for de skal trene og spille innendørs! Den tredje aktive klubben i Nord-Norge er Kirkenes Puckers. De reiser til Kittilä, Ivalo eller Murmansk for å spille i ishall.

– Det er artig å spille i hall, sier de minste ungene. Det er ikke like enkelt for alle, noen har nettopp begynt karrieren på dette fortærende glatte gulvet. Andre har allerede flere hockeysesonger på den godt polstrede hockeybuksebaken. Foreldre og hjelpetrenere på utsida av vantet priser seg lykkelige for et øyeblikk uten tanke på kveldstimer med islegging, snømåking før hockeytreningene og bekymring for usikre værforhold.

Det er en søndag og morgen i den vinterkalde Tornedalen, og dags for kamp. Inne i ishallen får spillerne på seg hockey-rustninga, før de glir ut på isen. Team Narvik – Tromsø (TNT) skal møte Pajala IF Ishockey! Det er hardt arbeid for spillerne, og god underholdning for publikum. Tempo og kraft! De nordnorske ungdommene er vant til tøffe treningsvilkår i vinterkulda, men sesongen på utendørsbanene hjemme er kort. De får en hard kamp i møte med gode Pajala-spillere, og må vedkjenne seg tap.

De yngste spillerne, de oppnår å spille én kamp uavgjort og VINNE en kamp mot Pajala-ungene, til sin egen svimlende, kolossale og ubegripelige glede!

Men hør; i kommunestyremøte onsdag 10. desember 2008 sikret Tromsø-alliansen (Ap, SV, V, Sp) med ordfører Arild Hausberg i spissen flertall for bygging av ishall i Tromsø. Ishallen skal visstnok kunne tas i bruk ved sesongstart høsten 2009.

Tromsø Hockey: http://www.tromsohockey.com

© Hilde Kat. Eriksen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..