Fangstliv og bjørneliv på Svalbard. Inga Elisabeth Næss med fakta og fortelling i boka «Fangstmannsliv/Bjørnson og Larsson»

Høsten 2007 gav forfatteren Inga E. Næss ut ei kombinert faktbok/fortelling fra Svalbard, blant annet om miljøtruslene som rammer isbjørn.

Forfatteren Inga E. Næss er samfunnsengasjert, og er spesielt opptatt av klimaspørsmål. Foto: Hilde Kat. Eriksen

– Jeg oppfatter historier fra fangstmiljøene som kjempespennende. Et gjennomgående trekk er at det er dåden som teller, følelser skildres nesten ikke, sier den miljøbevisste og produktive forfatteren Inga Elisabeth Næss. Hun forteller ivrig om Per Johnson, som på slutten av 60-tallet var fangstmann på Egdeøya, og som en vinter delte fangsthytta si med en isbjørnunge.

– Jeg fikk låne fire fangstdagbøker og foto fra ham, og dette er grunnlaget for fortellinga om Bjørnson og Larsson, forteller Næss. I samarbeid med Elisabeth Johansen i Orkana forlag i Stamsund, fant hun fram til formen på boka hun gav ut sist høst: den ene halvdelen er ei faktabok om fangstmannsliv, den andre halvdelen rommer fortellinga om fangstmannen og isbjørnungen.

– Bjørnson og Larsson er inspirert av Per Johnsons historie, men mye i boka er fiksjon, sier forfatteren, som i forteller om Larsson som settes på land seint i oktober for å overvintre og drive fangst på Egdeøya. Han har med seg hundespann og slede, han setter opp feller og jakter. En dag finner han en bitteliten, bevisstløs og forlatt isbjørnunge, som han tar med seg tilbake til fangsthytta. Og isbjørnungen finner seg godt til rette sammen med ”mamma” Larsson …

Faktadelen av utgivelsen; Fangstmannsliv, forteller om historie og dyreliv i Arktis, med vekt på Svalbard. Fangstmannsliv er utstyrt med faktabokser og illustrerende foto, og forfatteren håper at boka skal være med på å tenne nysgjerrigheten hos lesere fra ti år og oppover. Hun har selv besøkt Svalbard for å være i miljøet hun skrev om. Inga E. Næss ser for seg at boka kan brukes som støttelitteratur i undervisning og oppgaveskriving, som et supplement til googling på internett.

  • Inga Elisabeth Næss: Fangstmannsliv/Bjørnson og Larsson Orkana 2007

© Hilde Kat. Eriksen, tekst og foto
Nordnorsk Magasin 1-2008

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..